MISIR NİŞASTASI
MISIR NİŞASTASI
Mısır nişastası |
Mısır nişastası mutfaklarda kullanımı sıvı bazlı gıdalarda
(örneğin, çorbalar, soslar, salçalar, muhallebiler) düşük sıcaklıktaki
sıvılarla karıştırarak hamursu veya bulamaç kıvamına getirmek amacıyla kıvam
artırıcı olarak kullanılır. Opak yerine saydam bir karışım elde etmek amacıyla
bazen tamamen un yerine kullanılır. Nişasta ısıtıldığında molekül zincirleri
çözülür ve diğer nişasta zincirleriyle çarpışarak kafes (meş) oluşturup sıvıyı
koyulaştırır (Nişasta jelatinizasyonu).
Genellikle mutfaklarda yemek pişirmek için kullanılır fakat, çeşitli endüstrilerde pek
çok amaç için kullanımı da mevcuttur; belirli ürünlerde kimyasal katkı olarak
ya da bazı hastalıklarda tıbbi tedavi olarak kullanılabilmektedir.
Bir sıvı ile karıştırıldığında mısır nişastası, Newtonsu
olmayan sıvıya dönüşür. Örneğin, su eklendiğinde mısır nişastası yaygın olarak
Oobleck olarak bilinen bir materyale dönüşür, yağ eklendiğinde ise
Elektroreolojik akışkana dönüşür. Bu durum "mısır nişastası balçığı"
olarak bilinen kavramla açıklanabilir.
Mısır nişastası, pudra şekeri üretiminde topaklama önleyici
olduğu için kullanılır. Tavuk nuggetlarının yağ emiciliğini arttırmak ve çıtır
çıtır olmaları için dışına ince tabaka mısır nişastası ile kaplanır. Gıda
üreticileri peynir, yoğurt gibi çeşitli gıdalara üretim maliyetlerini azaltmak
amacıyla mısır nişastası eklerler.
Mısır nişastası mutfak kullanımı dışında tıp ve endüstride
de kullanılır. Bebek pudrası içeriğinde genellikle mısır nişastası bulunur. Mısır
nişastası bioplastik üretiminde kullanılabilir. Standart bir fırında
kavrulduğunda dekstrin oluşturur, dekstrinin kullanım alanı havai fişekler için
bağlayıcılardan yapıştırıcılara kadar değişmektedir. Mısır nişastası doğal lateksten yapılan
medikal ürünlerde (tıbbi eldiven, prezervatif ve doğum kontrolünde kullanılan
diyaframlar gibi) tercih edilen bir yapışma engelleyicidir. Mısır nişastası
zamanla bir tip glukoz salınımını sağlama özelliğine sahiptir. Böylece mısır
nişastası, glikojen depolama hastalığı (SIKI) olan hastalarda glukoz sağlayarak
kan şekeri seviyesini korur. Mısır nişastası bebeklerde beslenme aralığını
uzatmak ve glukoz dalgalanmalarını minimize etmek amacıyla 6-12 aydan
başlanarak kullanılabilir.
Mısır 30 ile 48 saat suda demlendirilir, burada hafifçe
fermente olmaya başlar. Tohum besidokusundan ayrılır ve bu iki içerik (hala
ıslak bir şekilde) ayrı ayrı bekletilir. Sonra nişasta her birinden yıkanarak
ayrılır. Mısır maserasyon sıvısından, tohumdan, liflerden ve mısır gluteninden
ayrılan nişasta, genellikle hidrosiklondur ve sentrifüj edilip daha sonra
kurutulur. (Her aşamadan arta kalan kalıntı hayvan beslemede, mısır yağı
yapımında veya başka uygulamalarda kullanılır.) Bu sürece ıslak öğütme denir.
Son olarak, nişasta belirli amaçlar için modifiye edilebilir.
Diğer birçok toz gibi, mısır nişastası da toz patlamaları
riskini taşır. 27 Haziran 2015'te Tayvan'da meydana gelen Formosa Fun Coast
patlamasında, paketin üzerinde yanıcı madde ibaresinin olmasına rağmen, mısır
nişastası bazlı tozun fazla ısıtılmasının sebep olduğuna inanılıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder