YUMURTA
YUMURTA
Yumurta |
Yaygın bir inanış olan bıldırcın yumurtasının bir tavuk
yumurtası kadar protein içerdiği doğru değildir.
Son yıllarda hazır gıda üretimindeki artış, yumurtanın
kullanıma hazır, pastörize ve yumurta tozu halinde üretimini
yaygınlaştırmıştır. Bu artışı baskılamak, baltalamak isteyenler tarafından
"günde iki defa yumurtlatıyorlar", yemlerinde "antibiyotik"
katıyorlar gibi konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından propogandalar
yapılmaktadır. Fakat bu işin içinde olan herkesin ve veteriner hekimlerinin
doğrulayacağı gibi tavuğun günde iki defa yumurtlama gibi bir olasılığı yoktur.
Konvensiyonel veya özel hibrit tavukların hepsi için geçerlidir. Türkiye'de de
çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi yemlere antibiyotik karıştırılması yasaktır.
Yapılan araştırmalar besinler içindeki en kaliteli proteinin
yumurtada olduğunu göstermiştir. Ayrıca yumurta dışarıdan alınması gerekli olan
amino asitleri dengeli ve yeterli miktarda içerir. Vücuda gerekli olan başta A,
B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındırır.
Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından çok
gereklidir.
Bir adet yumurta ortalama 50 gram olarak kabul edilebilir ve
bir yumurtadaki besin değerleri ortalama;
70 Kalori
6 g protein
5 g yağ
1 g karbonhidrat şeklindedir.
Genel olarak yumurtanın sarısı büyük oranda vitamin ve
yağları, beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içerir. Bu oranlar diğer
içeriklere göre verilmiştir. Sarı ve beyaz gramaj olarak yaklaşık eşit miktarda
protein içerir.
Yorumlar
Yorum Gönder