FALAFEL
FALAFEL
Zengin protein
kaynağı, vegan dostu falafelin hikayesi firavunlar dönemine kadar uzanır.
Falafel, tüm dünyada etin yerini dolduran sokak gıdaları arasına girmiş, Orta
Doğu sınırlarını aşmıştır. Genellikle salata, salamura sebzeler, tahinli ve
sıcak soslarla sunulur. Mısır ve Orta Doğu’nun geleneksel yemeği falafel
dünyanın dört bir köşesinde damaklarda yer edinmiş bir lezzettir. Falafeli tek
başına bir aperatif olarak tüketebileceği gibi geniş sofralarda bir meze olarak
da tüketilmektedir.Falafel
Falafel
kelimesi, Arapça biber anlamına gelen “filfil”in çoğul hali “falafil” den
gelir. Bu kelime diğer birçok kültüre yayılıp “küçük yuvarlak toplar” anlamında
kullanılmıştır. Bu yemeğin Arapçası olarak kabul gören falafil 1941’den sonra
İngilizcede de kullanılır olmuştur. Mısır’da ise falafele küçük lezzetli şey
anlamına gelen “taʿamiya” denir.
Falafelin nasıl
ortaya çıktığı tartışmalı bir konudur. Genel olarak kabul gören teoriye göre
ise Mısırlı Hristiyanlar olan Kıptiler’in Lent Kutlaması sırasında et yerine
tükettikleri bir yemek olarak ortaya çıktığıdır. Lent Kutlamaları yaklaşık 6
hafta sürer ve eski zamanlarda Lent sırasında et, yumurta, balık gibi ürünlerin
tüketilmesi yasak olduğundan et yerine geçecek bir yemeğin bulunması zorunlu
hale gelir. Bu uygulama dini bir kutlama olan Lent sırasında insanoğlunun
başlangıçta vejetaryen olması inancı nedeniyle gerçekleştirilir. Falafelin
geliştirilmesinin ardından İskenderiye bir liman şehri olmasından dolayı
yemeğin diğer coğrafyalara yayılması kolaylaşmıştır. Böylece Doğu Akdeniz’e
doğru yolculuğa çıkan falafelin yapımında fava fasulyelerinin yerini nohut
aldı.
Geleneksel bir
yemek olmasının yanında falafel önemli bir vegan besinidir. Protein açısından
oldukça zengin ve düşük yağ oranına sahip olması nedeniyle diyet yapanların
menüsünde de sıklıkla yer alır. Orta Doğu’da bir sokak yemeği ve meze olarak
sevilerek tüketilen falafel, Ramazan ayında yapılan iftar yemekleri
arasındadır. Mısır’da bugün hala Kıpti’ler dini tatillerde bol miktarlarda
falafel yaparlar. Filistin, Mısır ve İsrail’in ulusal yemekleri arasında
sayılan falafelin zaman zaman bu ülkeler arasında tartışmaya neden olduğu
görülür. İsrail mutfağında ikonik bir rolü olan falafeli özünde bir Yahudi
yemeği olmamasına rağmen Mizrahi Yahudileri tarafından sıklıkla tüketilir.
Bunun sebebi falafelin bitkisel bir yiyecek olması nedeniyle Yahudilerin sıkı
diyet yasalarına oldukça uygun olmasıdır.
Falafel nohut
ve ya fava fasulyelerinden yapılır, bazı durumlarda ikisinin karışımı da
kullanılır. Nohuttan yapılan versiyonu daha çok Suriye, Lübnan, Ürdün, İsrail
ve Filistin gibi Orta Doğu ülkelerinde yaygın olup Mısır’da ise sadece Fava
fasulyelerinden yapılır. Nohut kullanılan versiyonu için nohutların önceden
pişirilmesine gerek yoktur. Bunun yerine nohutlar bir gece önceden ıslatılır ve
maydanoz, soğan, sarımsak gibi çeşitli malzemelerle karıştırılarak falafel elde
edilir. Nohuttan yapılan falafel yüksek oranda protein, karbonhidrat ve fiber
içerir. Çözünebilir fiberin kandaki kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Bunun
dışında kalsiyum, magnezyum, demir, fosfat gibi çeşitli vitamin ve minerallerce
zengin yapısı dikkat çeker.
Yorumlar
Yorum Gönder