MAHLEP
MAHLEP
Mahlep gülgiller ailesinden olan mahlep boyu 10 metreye kadar yükselebilen beyaz çiçekleri olan mahlep ağacından elde edilen kiraz ağacına benzeyen yabani kiraz olarak da bilinen bir meyvedir. Mahlep tohumu ise mahlep ağacının olgun meyvelerinden elde edilir. Güneşte kurutulan mahlep tohumlarının öğütülüp elenmesi toz haline getirilir. Meyveleri serttir. Kiraz çekirdeklerine benzer. Mahlep ağacı haziran ayında meyve vermeye başlar. Mahlep ağacının diğer bir ismi ise idris ağacıdır.
Osmanlı döneminde oldukça çok kullanılan Mahlep tohumlarının öğütülmesi ile elde edilen mahlep tozu genelde tatlı ve kurabiyeler de hamur işlerinde kullanılan bir baharattır. Kullanıldığı yemeğe, kurabiyeye hoş bir koku verir.
Mahlep sadece hamur işlerinde kullanılmıyor elbette bunun dışında ilaç, içki, gıda ve kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır.
Mahlep nedir? Bunu öğrendikten sonra mahlep ile ilgili en çok merak edilen diğer bir konu ise mahlepin faydaları olmaktadır.
Mahlep kan şekerinin düşürücü etkisi olduğu bilinen bunun için yaygın olarak kullanılan kan şekerini düşürmeye yardımcı bir baharattır. Bunun için ise aç karna su ile birlikte gün içinde 2-3 kahve kaşığı mahlep tozu içilebilir.
Vücuda güç kuvvet verici bir etkisi bulunur. Kuvvet verici ve cinsel gücü artırıcı olarak toz haline getirilen mahlep balla karıştırılıp 3 tatlı kaşığı yenebilir.
Ağrı kesici ağrının azalmasında yardımcı olabilir.
Nefes darlığına iyi geldiği bilinmektedir. Balgam söktürücüdür.
Hazımsızlığa karşı faydalıdır.
Prostat büyümesi ve prostat şikayetlerinin azalmasında yardımcı rol oynar.
Görüldüğü gibi mahlepin sağlığımız için bir çok olumlu etkisi ve faydaları bulunuyor. Ülkemizde ne yazık ki gün geçtikçe azalan mahlep umarım değeri yeniden anlaşılarak mahlep yetiştiriciliğine önem verilir.
İdris ağacı yada diğer ismi ile mahlep ağacı Doğu ve Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak bulunan ülkemizde ise Tokat, Amasya ve Çorum çevresinde yetiştirilen bir ağaçtır.
Yorumlar
Yorum Gönder