PASTACILIK

 PASTACILIK

İnsanlar ilk ekmeği yapmaya başladıklarında ekmek hamurlarının içine, bal, zeytinyağı, meyve, süt ve sütün üzerinde topladıkları kremayı ekmek hamurunun içine karıştırarak ilk pastayı yaptılar. Bu pastaları ziyafetlerde davetlilere ve bazı taptıkları ilahi kuvvetlere ikram ederlerdi.

İşte pastacılık tarihi, insanların ilk ekmeği yapmaları ile başlamış oldu. Eski Yunanlılar ve Romalılar pastacılık sanatında çok ileri idiler. Bisküit hamurundan külah gofretler ve yine kayğana biçimi palaçinka, çifte kavrulmuş gevrekler, turtalar, meyve şekerlemeleri yaparlardı. Yukarda yazılanlar eski Romalılar ve Yunanlılardan günümüze kadar gelenlerdir.

Roma imparatorluğu'nun çöküşü pastacılık sanatına büyük bir darbe oldu. İşlerini ve dükkanlarını kaybeden pastacılar Avrupa'ya yayıldılar. Mesleklerini manastır ve kilise yakınlarında imalathaneler açarak devam ettiler. Dini törenlerde yine günümüze kadar gelen ballı kuru bisküit lebkuhen'den bulundukları mevkideki manastır ve kiliselerin resimlerini yaparlar ve ibadete gelenlere satarlardı. Amerika'nın keşfi Avrupa'da şeker ve kakaonun bolluğuna sebep oldu. Daha önceleri ayrı ayrı teşekküller halinde işlerine devam eden şekerciler, ballı ekmek yapanlar ve pastacılar, bütün işlerini pastacılığa çevirerek pastacılığın Avrupa'ya yayılmasını sağladılar. Fakat devrin kralları ve imtiyazlı aileleri pastacıları ancak kendilerine  pasta yapmak için himayelerine aldılar. Ve 1270 yılında Pasris'te pastacılar birliği kuruldu. Birliğin tek yetkisi yalnız düğün ve ziyafetlerde halka pasta satabiliyordu. 1270 yılında kurulan birliğin nizamnamesi bugünkü teşekküllerinin nizamnamelerinden çok daha güzeldi. İşte günümüze kadar gelen çıraklık ilk defa bu birliğin nizamnamesinde vardı.

 Fransa'da pastacılığın yayılıp yeni bir çığı açılması, 1879'da büyük Fransız devrimi ile başlar. Zira yalnız kraliyet sarayında ve imtiyazlı ailelerde çalışan pastacılar işlerini kaybedince Fransa'nın her tarafına yayılarak pasta imalethaneleri açtılar. Ve bildiklerini bütün Fransa'ya yaydılar ve yaptıklarını halka tattırdılar.

Bu şekilde modern pastacılıkFransa'da doğmuş oldu. Modern pastacılığın en büyük önderi şef aşçı ANTONİN CAREME, URBAİN DUBOİS, JULES GOUFFE, JULİEN kardeşler ve PİER LACAM'dır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KLORA SİR

MISIR NİŞASTASI

HUMUS