NANE
NANE
Nane |
Hem taze hem de kurutularak kullanılan bu bitki dünya
mutfağında özel bir yere sahiptir. Karakteristik kokusuyla hemen her çeşit
yemeğe, salatalara, çorbalara, etlere, pizzalara, çöreklere, hamur işlerine
ayrı bir lezzet katar. Aromasıyla yiyecekleri zenginleştirir. Dünya mutfağında
ve sağlık amaçlı kullanımı binlerce yıl önceye dayanan nane Yunan Mitolojisinde
de yer alır. Tarih boyunca karakteristik kokusuyla popüler parfümlerin
imalatında kullanılmıştır. Amerika’daki yerliler tarafından kullanılan nanenin
ticaret gemileriyle Avrupa’ya yayıldığı biliniyor. Pek çok kültürde
misafirperverliği sembolize eden nane, Orta Doğu’da halen misafirlere ikram
edilen ilk içecek olmaya devam ediyor. Romalılar bu bitkiyi arı sokmalarına
karşı, hastalıklardan korunmak ve samimi duyguların ifadesi için
kullanmışlardır. Orta çağda nanenin ruhu canlandırdığı ve kötülüklerden
arındırdığı düşünülmüştür. Cenaze törenlerinde nane kullanılmıştır. Yunanlılar
nane kokusunun gücü simgelediğine inanmışlardır. Venüs’e atfedilen bu bitki;
sevgiyi, bağlılığı, aşkı, tutkuyu ve erdemi simgeler.
Uygun şartlarda kurutulan nane, ağzı kapalı cam bir
kavanozda, loş, serin ve kuru bir ortamda saklanıldığında 1 yıla kadar
tazeliğini korur.
Yorumlar
Yorum Gönder