ŞEKER HAMURU
ŞEKER HAMURU
Şeker hamuru kutlama pastaları, cupcake, kurabiyeler ve özellikle düğün pastalarının tasarımı için üzerini kaplamak veya dolgu malzemesi olarak kullanmak üzere, yapılmış bir hamurdur.
Pasta tasarımı Orta Çağ'dan Fransa'da doğdu. Michel de Notre Dame'in 1555 Fardements ve Jams adlı kitabında bir şeker ezmesi tarifi beliriyor. Daha sonra şeker ve su ile yumuşatılmış kitleden yapılır. Partilerde büyük yenilebilir heykeller yapmak için kullanılır. O zaman şeker, onu kullananların zenginliğini ve gücünü gösteren lüks bir meta idi.
On altıncı ve on yedinci yüzyıllarda şeker ezmesi, elastik özellikleri ve açık havada kurutulduğunda porselen benzeri dokusu nedeniyle çok değerliydi. Bu nedenle şeker ezmesi kalıplanmış ve daha sonra tabaklarda kurutularak yenilebilir sofra takımını zamanın seramiklerinden daha ince ve beyaz hale getirmiştir. Şekerlemeler ayrıca partilerin masalarını süslemek için kuş ve meyve yapmak için de kullandı.
17. yüzyılın ortalarında Fransız pasta şefleri, çiçekler ve şeker ezmesi heykelleri ile süslenmiş büyük pasta parçaları yarattı. Bu pastalar çoğunlukla zengin aristokratların ziyafet masalarının merkezinde süslemeler olarak kullanıldı. Bu mutfak sanatı, zenginlik ve yaşam sanatının bir işaretiydi. Bu monte edilmiş parçalardan bazıları o kadar büyüktü ki bazen pastayı resepsiyon salonuna getirmek için kapıları değiştirmek gerekliydi. Bazen yapılan pastalar ağırlığından ve büyüklüğünden dolayı çökmeye neden oluyordu.
17. yüzyılda şeker ile kaplı ilk düğün pastaları İngiltere'de ortaya çıktı. Ve ilk olarak 1840'ta Kraliçe Victoria'nın düğün pastasıyla başladı. London Times, dekorasyonun görkemliliğini ayrıntılı olarak açıkladı:
İki kaide tarafından desteklenen ikinci aşamada, “Britannia” heykeli kraliyet çiftine yeminlerini değiştirirken bakarken, ayaklarında bir köpek otururken, simgeliyordu. sadakat ve saflığı ve masumiyeti simgeleyen iki kaplumbağa kuşu. Ayrıca düğün tarihini bir tablete mutlu bir şekilde yazan birkaç heykelde vardı.Viktorya döneminin en görkemli pstalarından biri de, Kraliçe Victoria'nın kızı Prenses Louise'in 1871'teki evliliği içindi. Bu pasta 1.50 m'nin üzerinde ölçüldü ve 100 kg ağırlığındaydı.
Aynı yıl, termostat fırını icat edildi. Pastaların oluşturulması daha kolay ve daha popüler hale geldi. 1888'de, bildiğimiz gibi şeker ezmesi icat edildi.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, 1929'da Wilton kardeşler Wilton yöntemini icat etti ( değişik kupatlar ve kalıplar ile şeker hamurundan kaplama ve figürler yapma şekli ) ve kraliyet buzlanma ve şeker macunu çalışma teknikleri ile pasta süsleme kursları sundu. İngilizce konuşan ülkelerde pasata dekorasyon geleneği devam etti ve teknikler gelişti ve giderek istisnai pastaların yaratılmasını mümkün kıldı.
Günümüzde şeker hamuru yapan ustalar pek kalmamıştır. Genelde ustalar kullanımı daha kolay, far ömrü uzun, elastik ve her renkte olmasından dolayı pasta, kurabiye, cupcakeler ve figür yapımında hazır şeker hamuru kullanmaktadırlar.
Yorumlar
Yorum Gönder