BEŞAMEL SOS

BEŞAMEL SOS
Beşamel sos veya orijinal adıyla Sauce Béchameil, Fransız asıllı un, tereyağ ve sütten oluşan beyaz bir sostur. Bu sos birçok yemekte kullanılır, aynı zamanda bir çok karmaşık sosların da  temellini oluşturur. Ve Fransız mutfağının ana soslarından biri olarak kabul edilir.
İsmini Fransız kralı XIV.Louis’in uşağı Louis de béchameil’den (1630-1703) alır.
 Louis de Béchameil , Château de Nointel'in çiftçi marketi haline gelmesini sağlayan Kral XIV.Louis'in hizmetinde çalışmaya başladı. Mutfak sanatları konusundaki bilgisi, ve bir krala üstün bağlılıkla  ile hizmet etmesiyle, onu değişik yemek ve soslar denemeye başlamıştır. Böylece yeni sos türü olarak beşamel sosu yapmıştır.
Kral XIV.Louis 
Louis de Béchameil, Château de Nointel'de bu sosu icat etti... ama gerçekte oldukça farklı olabilir, çünkü Pierre de La Varenne (1615-1678) tarafından pişirilmiş olan zaten mevcut bir sosu geliştirmekle suçlanıyor. Marquis d'Uxelles ve Catherine de Medici tarafından Fransız kalesine getirildi. Tarihçiler hiçbir zaman resmi versiyon üzerinde anlaşamadılar ...
İlk olarak Béchameil soyadıyla modellenen sos adı, 18. yüzyılın sonunda ortak bir isim "la béchamel" olmadan önce béchamelle'ye dönüştürüldü.
Beşamel sosu İtalyanlarda sahiplenmektedir. Sonuçta İtalyan veya Fransız beşamel sos dünyaya mal olmuş ve pek çok ülke mutfaklarında kullanılmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KLORA SİR

MISIR NİŞASTASI

HUMUS