HUMUS
HUMUS
Humus |
Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de
sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi
ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise
Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır. Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir ürün
olmuştur. Humus Ortadoğu'da pide, domates ve salatalıkla yenen bir kahvaltılık,
ana yemek öncesi iştah açıcı bir atıştırma veya kendi başına bir öğün iken Avrupa
ve Amerika'da cipsle birlikte tüketilen bir meze haline gelmiştir. Kızarmış
tavuk ya da kırmızı etin yanında servis edilebilir.
Humusun başka hazırlama şekillerde mevcuttur. Kiremit kaplara
koyularak fırında ikinci kez pişirilerek de hazırlanabilir. Bu sunum genelde
biraz daha zengin çeşniler içerir, üzerinde kavrulmuş pastırma, biberli
tereyağı ve sumağa rastlamak mümkündür.
Sunum ve özellikle hazırlık konusunda başka bir husus da
humusun ustadan ustaya değişen hazırlama tekniğidir. Humusa katılan
malzemelerden ve miktarlarından çok, malzemelerin nohuta ne sırayla ve nasıl
eklendikleri humusun nasıl olacağını belirler. Örneğin soyulmuş nohutlara ezme
sırasında eklenen sarımsağın tadı daha yumuşak olarak ortaya çıkar, veya
karbonatla kaynatılmış nohutun humusu daha pürüzsüz fakat daha hafif gövdeli
olur. Ustaların bu seçimleri sundukları humusun tadını doğrudan etkilemektedir.
Kuru nohut yumuşaması için önceden suya yatırılır. Nohutun
cinsine göre ıslatma işlemi birkaç saatten bir güne kadar çıkabilir. Suyu
süzülen yumuşamış nohutlar bir tencereye konup üzerlerini örtecek kadar yeni su
konur ve kabuklar ayrılıncaya kadar kaynatılır. Kaynamış nohutların kabukları
soyulup bir miktar su (kaynatıldığı su da olur) ile püre haline gelinceye kadar
ezilir. Bu püreye ezilmiş sarımsak, tahin, limon suyu eklenir, baharatı ve tuzu
ayarlanır. Kimyon, nane, dereotu eklenmesi tercihe bağlıdır. Kıvamını
kalınlaştırmak için azıcık yağ, açmak için su katılıp karıştırılır.
Tabağa alınan karışımın üzerinde sızma zeytin yağı
gezdirilip ince kıyılmış maydanoz ve toz kırmızı biber eklenir. Üzerine orta
yere süs maksadı ile bir iki haşlanmış nohut eklenebilir. Yarım somun ekmek,
pide dilimleri ve tercihan zeytin ve turşu ile servis edilir.
Zahmetli bir hazırlık gerektiren ve kıvamını tutturması çok
kolay olmayan bir meze olduğu için hazırlığı kolaylaştırmak için tarifte ufak
değişiklikler yapılabilir. Örneğin tüm malzemeler birleştirilip bir seferde
mutfak robotundan geçirilebilir. Pişirme işlemini kısaltmak için konserve nohut
kullanılabilir veya nohutlar ıslatılmadan pişirilecekse düdüklü tencere
kullanılabilir.
Günümüzde süpermarketlerde hazır humus tozuna da
rastlanmaktadır. Üzerindeki yönergelere göre sadece tahin limon suyu tuz ve
isteğe göre sarımsak ekleyip hazır humus elde etmek mümkündür.
Çok güzel bilgler
YanıtlaSilteşekkürler
Sil