KLORA SİR

KLORA SİR

Klora Sir
Klora sir, hamurdan yapılan, Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadeniz’in bazı bölgeleri, İç Anadolu’nun doğu kesimlerinin yöre mutfağına ait sarmısaklı etsiz bir tür yemektir. Daha çok Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Kayseri ve çevresine has bir yemek türüdür. Bu yemeğin bölgelere göre  Sarmısaklı Kömbe, Babuko, Klora sir, Zervet ve Zerafet diye çeşitli adları var.

 MALZEMELER:

1 KG : Un

30 GR : Tuz

10 GR : Karbonat

500 ML : Ilık su ( tahmini olarak )

SOSU :

1 KG : Yoğurt

250 GR : Tereyağ

5 DİŞ : Sarımsak

HAZIRLANIŞI :

Karıştırma kabında un, tuz ve karbonat karıştırılır.  Alabildiği kadar ılık su ile hamuru yoğrulur. Gevrek olması ve içinin rahat oyulabilmesi için hamur olabildiğince sert olmalıdır.
Hazırlanan hamur yağlanmış tepsiye alınır. Bastırlıarak yayılır ve hamurun içli olmasını sağlamak için hamur çok bastırılmaz.üzeri yağlanarak fırında kızarana kadar pişirilir. (180’c) Fırında çıkınca  ilk sıcaklığı çıkınca üzerindeki sert kabuk kapak gibi kesilerek çıkarılır. içi kaşıkla küçük küçük oyulur ve bıçakla  kesilen kabukta küçük küçük doğranır. Ve doğranan kabuklar daha önce oyulan içlerle karıştırılır. Sonra içine tepeleme kule şeklinde doldurulur. 
Sosu için yoğurt biraz sulandırılarak ayran yapılır. Ezilmiş sarımsak eklenir. ocakta biraz ısıtılarak hamurun dökülür. Sonra tereyağ eritilip iyice kaynatılır ve en ayran dökülmüş hamurun üzerine  gezdirerek dökülür. Sonra servis yapılır.

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MISIR NİŞASTASI

HUMUS