BÖĞÜRTLEN
BÖĞÜRTLEN
Böğürtlen |
Böğürtlen |
Böğürtlen sofralık meyve olarak kullanılmasının yanında
pastacılık sektöründe pastalar, Muffın kekler, meyveli jölelerde, kremalarda,
tartlar ve komposto yapımında tercih edilen meyvelerdendir. Böğürtlen piyasada
tazesi her zaman bulunmadığı için genellikle şoklanmış şekilde satılmaktadır. Gıda sanayinde reçel, marmelat ve şekerleme
yapımında değerlendirilen böğürtlen ayrıca kurutularak meyve çayı üretiminde
kullanılır.
Böğürtlenin bilinen bileşimi : Malik asid, laktik metil
silisilat, tanen, pektin, şeker, flavonitler, magnezyum, iyod, mangan, A, C, E,
K, P, PP vitaminleri.
Böğürtlenin sağlık açısından özellikleri ve faydaları :
Kabız yapıcı, antihemorajik / kanamaları dindirici, diüretik / idrar söktürücü,
antidiabetik / şeker hastalığını iyileştirici, tonik / kuvvetlendirici,
depüratif / kanı temizleyici, aneljezik / ağrı dindirici, kandaki glikoz
oranını düşürücü. Tansiyonu düşürür. Basura iyi gelir. İdrar söktürür. Ayaklardaki
şişkinlikleri indirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Böğürtlenin
doku ve damar büzücü etkisi vardır: Bu etkisiyle diyareyi keser, peklik verir.
Böğürtlenin ayrıca yaprakları ve kökü de sağlık için
kullanılmaktadır. 20 gram yaprak bir litre suda çay gibi haşlanarak gargara
yapılırsa; ağız, dil, diş etlerine ve bademcik iltihaplarına faydalıdır.
Böğürtlenin körpe yaprakları ezilerek bir yara lapası
hazırlanır. Bu lapa şikâyet edilen yerlere dıştan uygulandığı zaman ciltteki
ağrı ve yangıları hafifletir, yara iyileştirici etkiler taşır; hafif yanıklara
iyi gelir, hemoroitin tedavisinde etkili olur. Böğürtlenin bir çorba kaşığı ezilimiş kökünü 0,5 ml. Su ile
10 dakika kaynatılıp içilince kandaki şeker miktarını düşürür. Mesanedeki
kumları döker. Ayrıca böğürtlenin yapraklarından 2 çorba kaşığı 0,5 litre
kaynar su ile haşlanır, 1 saat demlendirilerek süzülür. Günde 4 defa
yemeklerden evvel 1′er çay bardağı içilir.
Yorumlar
Yorum Gönder