HİNT CEVİZİ

HİNT CEVİZİ

Hint cevizi
Hint cevizi ya da Muskat (Myristica), portakal ağacına benzeyen, anavatanı Banda Adaları olan bir tropik ağaç cinsi ve baharat olarak kullanılan meyvesi. Hindistan cevizi ile ad benzerliği dışında ilgisi yoktur.

Karayipler bölgesinde, özellikle de Grenada'da yetişir. Bitkinin tohumları baharat olarak kullanılır. 2–3 cm uzunlukta, 1–2 cm çapta, oval, cevize benzer tohumlar vardır. Tohumlar sabit yağ, uçucu yağ ve rezin taşır.

Ağacın meyveleri olgunlaştığında kurutulup baharat olarak kullanılır. Endonezya'da meyvenin etli dokusu palmiye şekeriyle karıştırılıp güneşte kurutularak besleyici bir tatlı yapılır. Geçmişte reçeli de yapılmıştır. Avrupa'da Hint cevizi ve çekirdeği özellikle patates ve işlenmiş et yemeklerinde kullanılır. Ayrıca çorbalar, soslar ve hamur işlerinde kullanılır. Hollanda'da ise Brüksel lahanası, karnabahar ve çalı fasulyesi gibi sebze yemeklerinde kullanılır. Ortadoğu mutfağında öğütülmüş Hint cevizi baharat olarak kullanılır. Japonya'da köri sosu için kullanılan bir malzemedir.

Hint cevizi
Çekirdeği ve içi neredeyse aynı tattadır ama etli kısmı daha tatlıdır ve daha yoğun bir tadı bulunmaktadır. Çekirdeği, safran rengi nedeniyle hafif yemeklerde kullanılır. Peynir sosları için lezzetli bir ek olarak görülür özellikle taze rendelenmiş olarak. Küçük hindistan cevizi, sıcak elma suyu, sıcak şarap ve eggnog için kullanılan geleneksel bir tattır.

Hint mutfağında tatlı olduğu kadar iştah açıcı yemeklerde kullanılır (çoğunlukla Mughlai mutfağında) Hindistan'ın çoğu kesiminde Jaiphal olarak ve Kerala'da Jatipatri ve Jathi olarak bilinir. Ayrıca azıcık da olsa garam masalada kullanılır. Öğütülmüşü Hindistan'da tütsülenerek yenir. Karayiplerde içeceklerde kullanılır. Genellikle içkinin üstüne küçük bir tutam atılır.

Hint cevizi sağlık açısında pek çok faydaları bulunmaktadır. Hint cevizi ölçülü ve yeterli miktarda kullanıldığında mide ülseri ve gastrit problemlerine iyi gelir. Mide rahatsızlıklarına karşı iyi gelir. Hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bebeklerde gaz giderici olduguna dair inanışlar mevcuttur. İştah açıcı etkisi vardır. Hint cevizi kışın düzenli olarak tüketildiğinde grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıklara yakalanmayı zorlaştırır. Kışın içeceklerde ve yemeklerde bir kaşık hint cevizi kullanmak vücudu mikroplardan arındıracak, hasta olmayı engelleyecektir. Bulantı ve kusma gibi şikayetleri olanları hint cevizi baharatı kullanarak kısa süre içerisinde kurtulabilir. cinsel arzuyu ve cinsel gücü arttırıcı etkisi bulunmaktadır. Yemek seçen veya yemeyen çocuklar için yemeklere bir kaşık hint cevizi eklendiğinde iştah artmasını sağlıyor.

Hint ceviz faydaları olduğu kadar zararları da vardır. Bol miktarda rendelenmiş olarak tercihen süt ile birlikte alındığında halüsinasyon görülmesine yol açar. Sütle beraber alınırsa bayıltıcı olabilir. Küçük dozlarda zararsız olsa da yüksek dozlarda delirmeye neden olabilir. Bundan dolayı yüksek dozlarda alınmamalıdır. Uyuşturucu olarak popüler değildir çünkü yan etkileri vardır. Bunlardan bazıları baş dönmesi, yüz kızarıklığı, ağız kuruluğu, düzensiz kalp atışı, geçici kabızlık, idrar salmakta zorluk, mide bulantısı ve paniktir. Bunlar ilk altı saat içerisinde gözükür ve etkiler 3 güne kadar uzayabilir. Aşırı miktarda alınması gastrointestinal sistemden yoğun miktarda gaz salınımını takiben ince ince terleme ve geğirme ile kendisini gösterir.

 

 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KLORA SİR

PİRİNÇ

MISIR NİŞASTASI