HİNT CEVİZİ
HİNT CEVİZİ
Hint cevizi |
Karayipler bölgesinde, özellikle de Grenada'da yetişir.
Bitkinin tohumları baharat olarak kullanılır. 2–3 cm uzunlukta, 1–2 cm çapta,
oval, cevize benzer tohumlar vardır. Tohumlar sabit yağ, uçucu yağ ve rezin
taşır.
Ağacın meyveleri olgunlaştığında kurutulup baharat olarak
kullanılır. Endonezya'da meyvenin etli dokusu palmiye şekeriyle karıştırılıp
güneşte kurutularak besleyici bir tatlı yapılır. Geçmişte reçeli de
yapılmıştır. Avrupa'da Hint cevizi ve çekirdeği özellikle patates ve işlenmiş
et yemeklerinde kullanılır. Ayrıca çorbalar, soslar ve hamur işlerinde
kullanılır. Hollanda'da ise Brüksel lahanası, karnabahar ve çalı fasulyesi gibi
sebze yemeklerinde kullanılır. Ortadoğu mutfağında öğütülmüş Hint cevizi
baharat olarak kullanılır. Japonya'da köri sosu için kullanılan bir malzemedir.
Hint cevizi |
Hint mutfağında tatlı olduğu kadar iştah açıcı yemeklerde
kullanılır (çoğunlukla Mughlai mutfağında) Hindistan'ın çoğu kesiminde Jaiphal
olarak ve Kerala'da Jatipatri ve Jathi olarak bilinir. Ayrıca azıcık da olsa
garam masalada kullanılır. Öğütülmüşü Hindistan'da tütsülenerek yenir. Karayiplerde
içeceklerde kullanılır. Genellikle içkinin üstüne küçük bir tutam atılır.
Hint cevizi sağlık açısında pek çok faydaları bulunmaktadır.
Hint cevizi ölçülü ve yeterli miktarda kullanıldığında mide ülseri ve gastrit
problemlerine iyi gelir. Mide rahatsızlıklarına karşı iyi gelir. Hazmı
kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bebeklerde gaz giderici olduguna dair inanışlar
mevcuttur. İştah açıcı etkisi vardır. Hint cevizi kışın düzenli olarak tüketildiğinde
grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıklara yakalanmayı zorlaştırır.
Kışın içeceklerde ve yemeklerde bir kaşık hint cevizi kullanmak vücudu mikroplardan
arındıracak, hasta olmayı engelleyecektir. Bulantı ve kusma gibi şikayetleri
olanları hint cevizi baharatı kullanarak kısa süre içerisinde kurtulabilir. cinsel
arzuyu ve cinsel gücü arttırıcı etkisi bulunmaktadır. Yemek seçen veya yemeyen
çocuklar için yemeklere bir kaşık hint cevizi eklendiğinde iştah artmasını
sağlıyor.
Hint ceviz faydaları olduğu kadar zararları da vardır. Bol
miktarda rendelenmiş olarak tercihen süt ile birlikte alındığında halüsinasyon
görülmesine yol açar. Sütle beraber alınırsa bayıltıcı olabilir. Küçük dozlarda
zararsız olsa da yüksek dozlarda delirmeye neden olabilir. Bundan dolayı yüksek
dozlarda alınmamalıdır. Uyuşturucu olarak popüler değildir çünkü yan etkileri
vardır. Bunlardan bazıları baş dönmesi, yüz kızarıklığı, ağız kuruluğu,
düzensiz kalp atışı, geçici kabızlık, idrar salmakta zorluk, mide bulantısı ve
paniktir. Bunlar ilk altı saat içerisinde gözükür ve etkiler 3 güne kadar
uzayabilir. Aşırı miktarda alınması gastrointestinal sistemden yoğun miktarda
gaz salınımını takiben ince ince terleme ve geğirme ile kendisini gösterir.
Yorumlar
Yorum Gönder