ENGİNAR
ENGİNAR
Enginar |
Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur.
Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst yaprakların
koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar halinde toplanmıştır. Çiçek
tablası etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan çiçekleri ve bunların aralarında
bulunan tüyleri taşır.
Enginar i sevilen sebze yemeklerinin hep baş aktörüdür.
Enginar konservesiyle olsun, mayıs ayında pazarlara yeni çıkmış haliyle olsun
çok sağlıklı bir sebze. Belki de bu nedenledir ki özellikle Ege’de olmak üzere
Türk Mutfağında enginarın; zeytinyağlı, salata ve etli olmak üzere pek çok
çeşidi bulunmaktadır. Enginar piyasada konserve, dondurulmuş ve taze olarak
çeşitli şekillerde satılmaktadır.
Enginar cynarin içerdiği için karaciğer,safra ve idrar
kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılımını sağlar. Ayrıca
vücuttaki amonyak ve kolestrolü azaltır.
Kullanmaya hazır enginar |
Enginar genel olarak Türkiye'de ve birçok ülkede vegetatif
yolla üretilmektedir. Fransa, İtalya ve İspanya'da doğrudan tohumla üretilen
çeşitler geliştirilmiştir. Enginarda vegatatif yolla üretim dip sürgünleri veya
üzerinde gözlerin bulunduğu kök parçaları ile yapılabildiği gibi sadece
gözlerin ana gövdeden çıkarılıp değişik ortamlarda köklendirilerek de yapılabilir.
En yaygın üretim şekli sürgünlerle yapılan üretimdir.
Dikim genellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde Ekim–Kasım
aylarında, Marmara bölgesinde ise Mart–Nisan aylarında yapılır. En uygun dikim
masuralar üzerine sıra arası ve üzeri 1x1 m mesafe ile yapılır. Özellikler
Bursa Doğan köy ve keramet köyünde meşhurdur.
Yorumlar
Yorum Gönder