Tarifler
İZMİR BOMBA KURABİYESİ
İzmir bombası |
Hamurun çikolatayla harika bir uyum yakaladığı bomba tatlısı çikolata tutkunlarının yoğun bir şekilde ilgi gösterdiği bir tatlı türüdür. İşte kurabiye gibi görünen fakat çok daha fazlası olan İzmir Bombası….
MALZEMELER
1 adet. : Büyük kavanoz kakaolu fındık kreması ( yada pralin )
500 gr. : Tereyağı ( eritilmiş )
120 gr. : Yoğurt
140 gr. : Sıvıyağ
10 gr. : Kabartma tozu
1400 gr. : Un
YAPILIŞI
Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye aralıklı birer kaşık kakaolu fındık kreması koyup derin dondurucuda donmasını sağlayın.
Hamurunu yapmak için başka bir kapta tereyağı, sıvı yağ ve yoğurdu iyice çırpıp, diğer malzemeler kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ekleyip elinize yapışmayan bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.
Hamurun ortasında fındık kreması |
Fındık kreması |
Hamurun dinlenmesi için üzerini streç filmle kaplayın ve 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.
Daha sonra küçük küçük bezelere yapın, düz bir zemin de bu hamurları tek tek incecik açın.
Açtığınız hamurların ortalarına dondurucudan çıkardığınız kakaolu kremadan
Kapatılan hamur |
Tepsiye alınan hamur |
koyup ve bohça gibi kapatın. Üste gelen fazla hamuru kesip yuvarlayın
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü hafif pembeleşene kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
Fırında fazla bekletmeyin içindeki fındık kreması koyulaşır akışkan olması için fazla pişirmeyin.
Fırından çıkarıp ılıkken servis edin.
BROKOLİ KROKET
Brokoli kroket |
Malzemeler.
1400 gr. : Brokoli (doğranmış)
100 gr. : Taze soğan (ince doğranmış)
6 diş. : Sarımsak (dövülmüş)
280 gr. : Cheddar peyniri ya da kaşar peynir (rendelenmiş)
4 adet. : Yumurta
240 gr :Galeta unu
Tuz, Karabiber
Hazırlanışı
Fırını 200 derecede ısıtın.
Küçük bir tencerede suyu kaynatın, tuz ekleyin. Brokolileri bu suda 2 dakika kadar bekletin ve süzün.
Brokolileri iyice ufalana kadar doğrayın. Bir kapta brokoli, taze soğan, sarımsak, peynir, yumurta, galeta unu, tuz ve karabiberi iyice harmanlayın.
Karışımı 15-20 dakika buzdolabında bekletin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Karışımdan kroket şekilleri yaparak tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.
Her iki tarafını, dışı çıtır olana kadar yaklaşlık 8-9 dakika pişirin.
ÇEDAR PEYNİRLİ ZEYTİN TOPLARI
Çedar peynirli zeytin topları |
600 gr : Un
440 gr : Tereyağ veya Margarin (eritilimiş soğutulmuş)
600 gr : Biberli kokteyl zeytin
Kırmızı toz biber dekor için
Yapılışı :
Çedar peynir,un ve eritilimiş tereyağ bir kapta karıştırılarak bir hamur yapılır.
Hazırladığımız hamuru 15 dakika dinlendirelim.
Hamurdan parçalar koparıp, bu koparılan hamur parçalarını biberli kokteyl zeytine sararak yuvarlayalım. Yaptığımız bu hamurları kağıtlanmış fırın tepsisine dizelim. Sonra üzerlerine kırmızı toz biber serpelim. Önceden 200’c ısıtılmış fırında 15 dakikada pişer. Soğuyunca servis yapabiliriz.
KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYESİ
Kahve Çekirdeği Kurabiye |
4 adet = Yumurta (büyük boy)
500 gr = Tereyağı (oda sıcaklığında)
480 gr = Pudra Şekeri
840 gr = Un
200 gr = Mısır nişastası
30 gr = Türk kahvesi
40 gr = Kakao
20 gr = Kabartma toz
5 gr = Vanilya özü
Yapılışı:
Un, pudra şekeri, mısır nişastası, türk kahvesi, kakao, kabartma tozu ve vanilya özünü derin bir yoğurma kabına alınız. Elinizle birbirine karıştırın.
Yumurtaları ve tereyağını yoğurma kabına ekleyerek hamur toparlanıncaya kadar yoğurun.
Toparlanan hamurlarda cevizden biraz daha ufak parçalar kopartarak (22-25 gr kadar).
Elinizde yuvarlayarak oval şekillendirin kurabiyeleri 2-3 cm aralıklarla yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziniz.
Bir çöp şiş, kürdan ya da bıçak sırtı yardımıyla kurabiyelerin üzerine bastırarak uzunlamasına bir çizgi yapın.
180 derece önceden ısıtılmış fırında 15-17 dakika kadar pişirin.
Oda sıcaklığına gelinceye kadar tepside dinlendirin ve servis yapın.
YUMURTALI GULİK OTU KAVURMASI
Gulik otu her zaman bulunmayan bir ot çeşididir. Gulik otu özellikle Tunceli, Ovacıkta ve Nazimiyenin Düzgün Baba Dağının yüksek yerlerinde yetişmektedir. Genellikle Nisan ve Mayıs aylarında yetişen Gulik otu Zambağa benzeyen bir çeşit çiçektir. Lezzetli ve şifalıdır.
Malzemeler :
1Kg = Gulik otu
3 Tane = Orta boy kuru soğan
4 Tane = Yumurta
1 Tutam = Tuz
1 Tutam = Pul biber
Yeteri kadar sıvı yağ
Yapılışı :
Gulik otunu üzerindeki ince yaprağından ayıklayıp ufak ufak doğranır.
Yıkanıp süzgeçten geçirilir.
Tencereye sıvı yağ konup, soğanları ince ince doğrayıp sıvı yağa eklenir ve kavrulur.
Soğan kavrulunca içine Gulik otu eklenir.
Biraz kavurduktan sonra içine tuz ve pul biber eklenip kavrulmaya devem edilir.
Gulik otu suyunu salıp iyice kavrulduktan sonra üzerine yumurtalar kırılıp. Yumurta pişince servis edilir.
KOKO MİS
Koko Mis |
MALZEME:
250 GRAM = HİNDİSTAN CEVİZİ
250 GRAM = TOZ ŞEKER
210 GRAM = YUMURTA (ORTA BOY 4 TANE )
35 GRAM = TEREYAĞ (ERİMİŞ)
YAPILIŞ YÖNTEM:
1. BÜTÜN MALZEMELER HEP BİRLİKTE KARIŞTIRILIR.
2. DİŞLİ DUY TAKILMIŞ KREMA TORBASINA DOLDURULUP, SİLPAT VEYA YAĞLIKAĞIT SERİLMİŞ FIRIN TEPSİSİNE CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE SIKILIR.
3. 160’C ISITILMIŞ FIRINDA 10 -12 DAKİKA PİŞİRİLİR.
4. EĞER ÜRÜN YAĞLIKAĞIT ÜZERİNE SIKILMIŞSA YAĞLIKAĞITTAN ÇIKARMAK İÇİN YAĞLIKAĞITI TERS ÇEVİRİP ISLAK SÜNGERLE ISLATIP BİRAZ BEKLETİN VE SONRA YAĞLIKAĞITTAN AYIRIN.
KLORA SİR
Klora Sir |
Klora sir, hamurdan yapılan, Doğu Anadolu Bölgesi, Doğu Karadeniz’in bazı bölgeleri, İç Anadolu’nun doğu kesimlerinin yöre mutfağına ait sarmısaklı etsiz bir tür yemektir. Daha çok Sivas, Gümüşhane, Tunceli, Erzincan, Elazığ, Bingöl, Kayseri ve çevresine has bir yemek türüdür. Bu yemeğin bölgelere göre Sarmısaklı Kömbe, Babuko, Klora sir, Zervet ve Zerafet diye çeşitli adları var.
MALZEMELER:
1 KG : Un
30 GR : Tuz
10 GR : Karbonat
500 ML : Ilık su ( tahmini olarak )
SOSU :
1 KG : Yoğurt
250 GR : Tereyağ
5 DİŞ : Sarımsak
HAZIRLANIŞI :
Karıştırma kabında un, tuz ve karbonat karıştırılır. Alabildiği kadar ılık su ile hamuru yoğrulur. Gevrek olması ve içinin rahat oyulabilmesi için hamur olabildiğince sert olmalıdır.
Hazırlanan hamur yağlanmış tepsiye alınır. Bastırlıarak yayılır ve hamurun içli olmasını sağlamak için hamur çok bastırılmaz.üzeri yağlanarak fırında kızarana kadar pişirilir. (180’c) Fırında çıkınca ilk sıcaklığı çıkınca üzerindeki sert kabuk kapak gibi kesilerek çıkarılır. içi kaşıkla küçük küçük oyulur ve bıçakla kesilen kabukta küçük küçük doğranır. Ve doğranan kabuklar daha önce oyulan içlerle karıştırılır. Sonra içine tepeleme kule şeklinde doldurulur.
Sosu için yoğurt biraz sulandırılarak ayran yapılır. Ezilmiş sarımsak eklenir. ocakta biraz ısıtılarak hamurun dökülür. Sonra tereyağ eritilip iyice kaynatılır ve en ayran dökülmüş hamurun üzerine gezdirerek dökülür. Sonra servis yapılır.
ÇİKOLATALI MUFFIN KEK
çikolatalı muffın kek |
MALZEME :
3 ADET = YUMURTA
125 GR. =TEREYAĞ (YUMUŞAK)
125 GR. = SÜT
275 GR. = TOZ ŞEKER
120 GR. = UN
75 GR. = KEKUN
30 GR. = KAKAO
5 GR. = KARBONAT
5 GR. = VANİLYA
100 GR. = DAMLA ÇİKOLATA
YAPILIŞ YÖNTEMİ:
1. PARÇA ÇİKOLATA HARİÇ BÜTÜN MALZEMELER MİKSERE KONUR.
2. MİKSERDE ALTI DAKİKA KADAR ÇIRPILIR, SONRA PARÇA ÇİKOLATANIN ¾’Ü KONUR VE YARIM DAKİKA DAHA ÇIRPILIR.
3. KREMA TORBASINA DOLDURULUP, MUFFIN KALIPLARINA SIKILIR. KALAN ¼’LÜK PARÇA ÇİKOLATA MUFFINLARIN ÜSTÜNE SERPİLİR.
4. 150’C FIRINDA TAKRİBEN 20- 25 DAKİKADA PİŞER
5. PİŞME SÜRESİ FIRINLARIN VE KULLANDIĞINIZ MUFFIN KALIBININ BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE DEĞİŞEBİLİR.
ÇİKOLATALI CİPS KURABİYE
MALZEMELER :
300. Gr. Un
200. Gr. Tereyağı
250. Gr. Damla Çikolata
2. Adet. Yumurta
10. Gr. Kabartma Tozu
3. Gr. Karbanot
200.Gr. Toz Şeker
YAPILIŞI :
Çikolata hariç bütün malzemeler hepsi birlikte mikserde karıştırılır ve çikolata ilve edilerek tekrar karıştırılır ve 10 dakikka dinlendirilir 50 grlık parçalar halinde yuvarlanıp tepsilere aralıklı şelilde dizilerek 180 derecedeki fırında 14 dakikka pişirilir.
TARÇINLI KURABİYE
Malzeme :
450 Gram = Tereyağ
200 Gram = Toz Şeker
640 Gram = Un
10 Gram = Toz Tarçın
Dekor:
150 Gram = Toz Şeker
5 Gram = Toz Tarçın
Yapılışı :
1.Tereyağ ve toz şeker birlikte karıştırılır.
2.Bu karışıma un ve toz tarçın eklenir ve yoğrulup hamur haline getirilir.
3.Bu hamurdan 30 cm uzunluğunda 3 cm çapında rulolar yuvarlayalım ve yağlıkağıda sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirelim ( Rulo yapılan bu hamur stoklana bilen bir hamurdur difrizde saklanabilir.
4.Hamur dinlenirken, dekoru için toz şeker ve toz tarçını karıştırıp, tarçınlı şeker yapalım.
5. Dinlenen ruloları dolaptan alıp tarçınlı şekere bulayalım ve 1 cm kalınlığında keselim.
6. Fırın tepsisine 2’er cm aralıkla dizilir. 170’c ısıtılmış fırında 10 – 15 dakikada pişirilir. (Pişme süresi fırına göre değişebilir. )
7.Soğuduktan sonra servis yapılır veya saklama kabına konur.
Yorumlar
Yorum Gönder