SÜRK PEYNİRİ
SÜRK PEYNİRİ
Arapça’ da çökelek anlamına gelen “Sürk”, Hatay’a özgü bir
tattır ve kendine has yapım aşaması vardır. Küflü Çökeleğin malzemeleri; taze
çökelek, zeytinyağı, karabiber, fesleğen yaprağı, pul biber, karanfil, zahter,
yeni bahar, tarçın, kimyon, muskat, sarımsak ve acı biber salçasıdır. Kimi
bölgelerde baharatlı çökelek olarak da isimlendirilmektedir.
Çökelek, elde edildikten sonra uzun süre dayanabilmesi için
bir miktar tuzlanarak saklanmaktadır. Çökelek peyniri daha çok evlerde
geleneksel yöntemlerle üretilmektedir ve bu nedenle çökelek peynirinde standart
bulunmamaktadır.
Çökelek peyniri üretim yöntemi şöyledir; sütten çökelek
üretimi normal sağılmış süt bir gün öncesinden ekşimeye bırakılır. Ekşiyen süt
ocak üzerinde hafif sıcaklıkta (40-45°C) çöktürmeye başlanır. Bunu hızlandırmak
amacıyla içine limon sıkılır ya da limon tuzu atılır.
İçindeki su yavaş yavaş buharlaşır ve tortu dibe çöker.
Oluşan tortu süzme bezlerine alınır ve yüksekçe bir yerden asılarak kalan
suların süzülmesi sağlanır. Suyu iyice süzülen çökelek, bezlerden çıkarılıp
tuzlanır ve genellikle taze olarak tüketilir. Bazen, daha sonra tüketilmek
üzere tuzlanarak hava kalmayacak şekilde küp ya da tulumlara basılır ve
olgunlaşması için serin bir yerde 3-4 ay bekletildikten sonra tüketilir.
Kahvaltılarda, salatalarda ya da sadece sızma zeytinyağının
içine ince ince doğranarak tüketilmektedir. Hazırlanan karışım elde
şekillendirilerek üzerine bir tepsiye aralıklı olarak dizilmekte ve 3-4 gün
süreyle gölge bir yerde üzerine tülbent örtülerek kurutulmaktadır.
Hazırlanan sürkler taze olarak veya 20-25 gün gölgede çevre
sıcaklığında küflendirilerek tüketilmektedir. Kanuni Sultan Süleyman 14. Yy da
ordusuna direnç ve bağışıklıkları güçlü olsun diye antiseptik ve antibiyotik
özelliği olan küflü çökelek yedirmiştir.
Sofralarda hem renk hem de lezzet katan sürk peyniri, yüksek
besin değeri sayesinde vücut için de birçok fayda sağlamaktadır. Sürk peyniri,
kaynatılan sütten üretildiği için oldukça sağlıklı bir peynir çeşididir. Aynı
zamanda sürk peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan K vitamini ile kemik
gelişimini desteleyerek düzenli tüketilmesi halinde kanın pıhtılaşmasını
sağlayan bir gıda maddesidir.
Yorumlar
Yorum Gönder